13.04.2021 14:14
Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС, упутио је отворено писмо шефу  Делегације Европске уније и специјалном представнику ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру у којем га упозорава на низ слабости које је разоткрила пандемија корона вируса и у БиХ, али и Европи.

Станић у писму истиче да је неопходно да Европа развије Научно- истраживачки центар који би био опремљен најновијим технологијама из области вирологије и развоја вакцина.

Центар би, како додаје он, требало да омогући брз и ефикасан развој вакцина за све евентуалне пандемије у будућности, чиме би се постигао брз одговор нарочито код мутација вируса.

Писмо преносимо у цјелости.

„Идеал и циљ коме тежимо сви у Републици Српској и Босни и Херцеговини јесте пуноправно чланство у ЕУ и то је једно од ријетких питања око којег постоји општи консензус у овој земљи. Већина од 27 земаља чланица, са преко 450 милиона људи који у њима живе, од почетка пандемије изазване Сарс ЦоВ ИИ вирусом, налазе се можда по први пут у извјесној дискоординацији, дезорганизацији.

Ми се, као земља, већ дуго налазимо у таквом стању, а обзиром на то да сте БиХ својевремено упутили 14 препорука, из тога црпим право да ми са већим искуством у дискоординацији и дезорганизацији упутимо пар препорука ЕУ.

Познато нам је да је здравство углавном у надлежности земаља чланица, али пандемија Цовид-19 разоткрила је низ слабости које, ради будућности, треба отклањати.

ЕУ је у склопу заједничке регулативе потребно обухватити посебном уредбом која би имала законску снагу, обавезујућу за све земље чланице, а уређивала би област одговора на пандемију.

Двадесет и први вијек је већ свакако трајно обиљежила ова пандемија, али то не значи да их неће бити у будућности и то у краћим међуинтервалима него што то може било ко претпоставити.

Најупечатљивија је била и још увијек траје ситуација око набавке вакцина у ЕУ. Док САД ограничавају извоз вакцина да би извршили приоритетно снадбјевање свога становништва, то дијелом чини и УК, Европа трпи посљедице тих рестрикција извоза, трпи одуговлачење испорука и поред потписаних уговора.

Уз све то ЕУ је извезла висе од 34 милиона доза, јер није успјела наметнути ограничења, све то је довело до различитих рјешења у земљама Уније што се може видјети из графикона у прилогу.

На основу свега наведеног било би од круцијалне важности за ЕУ, али и за нас у сусједству који њој тежимо и припадамо, да се при ЕЦДЦ (Европском центру за превенцију и контролу болести) развије Научно- истраживачки центар који би био опремљен најновијим технологијама из области вирологије и развоја вакцина.

Овај центар би требало да омогући брз и ефикасан развој вакцина за све евентуалне пандемије у будућности, чиме би се постигао брз одговор нарочито код мутација вируса.

ЕУ би требала већински да финансира тај центар, како би се избјегла преузимања кроз уплив капитала. Центар би био јавно добро цијеле ЕУ. Европска Унија за овај пројекат има више него довољне научне, кадровске и финансијске претпоставке и било би неопростиво да се ови догађаји у будућности понове.

Посљедња препорука је да се не штеди на науци и здравству, јер само здрав човјек може стварати нову вриједност“.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account

Log In Your Account